Stappenplan: Van ‘Ik ben niet goed genoeg’ naar authenticiteit

Vele mensen kennen het gevoel ‘niet goed genoeg te zijn’. Vaak gaat dit gevoel gepaard met angst: verlatingsangst, angst om er niet bij te horen, angst om te worden uitgelachen, … Je hele leven doe je je best om beter te zijn, om die angst niet te moeten voelen. Maar deze houding brengt je steeds verder weg van jezelf. Je gaat als het ware leven voor de ander, om die het naar zijn zin te maken, om te doen wat van jou verlangd wordt. Je stelt de behoeften van anderen boven je eigen behoeften. Herkenbaar?
Dan weet je ook dat het niet goed voelt. Je wordt er niet gelukkig van. Het lijkt alsof onze hersenen weten dat we een leugen leven en het blijft knagen…

Maar hoe slaag je er dan in om authentiek te zijn, om echt te zijn wie je bent en te doen wat je leuk vindt? Om te kiezen voor jezelf?

Vooreerst moet je je bewust worden van je eigen acties zodat je niet meer op automatische piloot handelt. Zo kan je bewust keuzes maken.
Dan zorg je ervoor dat je acties overeenkomen met je werkelijke behoeften. Die moet je dus ook eerst helder krijgen voor jezelf.
En dan is het oefenen, oefenen, oefenen en genieten van je proces.

 

Zo kort door de bocht, lijkt het simpel, maar dat is het zeker niet. Ik wil je hierbij graag helpen en daartoe ontwikkelde ik een stappenplan. Gedurende 4 weken, gaan we elke week één of meerdere eigenschappen oefenen. Doe je mee?
Nodig ook anderen uit om de stap te zetten naar authenticiteit!

“Wees jezelf. Alle anderen zijn al ingenomen.”
Oscar Wilde

“Ik wist niet dat je authentieke zelf zijn me zo rijk zou kunnen maken als ik nu ben. Als ik dat wel geweten had, dan was ik er al veel eerder mee begonnen”
 Oprah Winfrey.

 

Week 1: Neem de verantwoordelijkheid voor je leven op!

We voelen ons vaak geleefd, niet aan het stuur van ons leven, geforceerd om dingen te doen waar we geen zin in hebben. Dan voelen we ons slachtoffer en gaan we klagen.
Mensen klagen wanneer ze denken dat een bepaalde situatie veroorzaakt wordt door de handeling van anderen. Of wanneer ze ervan uit gaan dat het de taak van iemand anders is om hun probleem op te lossen. Besef dat jij -en niemand anders- verantwoordelijk bent voor jouw leven.

Oefening:

Probeer deze week te onderzoeken in welke mate je anderen verantwoordelijk acht voor onplezierige situaties in je leven. Merk op hoe vaak je klaagt, zowel rechtstreeks tegen een bepaalde persoon, onrechtstreeks tegen iemand anders over een bepaalde persoon of gewoon in jouw gedachten. Noteer gedurende de dag de situaties die je ergeren. Word je bewust van je gedachten én onderzoek je keuzemogelijkheden. Wat kan ik zelf doen om deze situatie te verbeteren? Stop met klagen, ook in gedachten! Wacht niet tot anderen iets gaan doen om een situatie die jou ergert aan te pakken. Kijk wat je zelf kunt doen en kom in actie!


Let op: Vaak doen we dingen op automatische piloot, dus je zult het niet altijd opmerken dat je anderen verantwoordelijk acht voor jouw problemen. Daarom is het goed om ’s morgens en ’s avonds even stil te staan bij de opdracht. ’s Morgens neem je je voor om er attent op te zijn en ’s avonds overloop je je dag. Hoe ging het ? Heb ik me geërgerd in een situatie, in een persoon? Wat waren mijn gedachten? Heb ik het op het moment zelf opgemerkt? Als je het niet hebt opgemerkt, ga jezelf dan niet veroordelen. We zijn maar aan het oefenen en pas als je fouten maakt,  leer je ervan.

Veel succes!

 

Volgende week gaan we op zoek naar onze eigen motivatie. Wat is belangrijk voor mij? Waar word ik gelukkig van?

Het verschil tussen een bloem en onkruid is een oordeel!

Week 2: Vind je eigen motivatie

Authentieke mensen verwachten niet dat hun baas het werk interessanter zal maken. Ze zijn uit zichzelf gemotiveerd om optimaal te presteren. Maar waar haal je die intrinsieke motivatie? Die voel je automatisch als je handelt vanuit je waarden.

Waarden geven aan wat jouw leven waardevol maakt. Wanneer je handelt vanuit je waarden voel je voldoening, vitaliteit, een drive. Maar hoe ontdek je nu jouw echte waarden, te onderscheiden van de waarden die je zijn aangeleerd door je ouders en je omgeving?

 

Oefening:
Druk onderstaande waardenlijst af. Begin die waarden te schrappen die je minst belangrijk vindt. Ga zo door tot je uiteindelijk nog 10 waarden overhoudt. Dit is jouw top 10! Als je echt tot de kern van jouw waarden wil komen, ga je verder schrappen tot je uiteindelijk jouw top 3 overhoudt. Noteer bij de waarden van jouw top 3 waarom je deze zo belangrijk vindt.
Kies dan 1 of maximum 2 waarden uit waar je mee aan de slag gaat. Stel hiervoor een doel op: hoe wil je deze waarde tot uiting brengen in je leven? Maak een concreet plan voor op lange, middellange en korte termijn: wat wil je bereikt hebben over 1 jaar, 1 maand, 1 week? Probeer dan elke dag 1 actie te doen om dit doel te bereiken. Dit hoeft niets groot te zijn. Begin met kleine stapjes.
Twijfel je of een waarde echt bij je past? Geef jezelf een proefperiode van 1 à 2 weken. Ga stappen zetten en noteer je gedachten en gevoelens in een dagboek. Geeft het je voldoening en meer vitaliteit of geeft het eerder neutrale of tegengestelde gevoelens?

Let op:

Een doel is wat je wil bereiken, niet wat je NIET wil bereiken! Stel dus positieve doelstellingen op!

Deze opdracht kan je ook langer dan 1 week doen. Wat dacht je van je hele leven lang?
Heb je hulp nodig, aarzel niet om me te contacteren!

 

Veel succes!

Volgende week kijken we hoe we meer zelfvertrouwen kunnen opbouwen zodat we de moed hebben om te zijn wie we zijn en te doen wat we willen doen.

 

Waardenlijst
PDF – 392,0 KB 318 downloads