Stappenplan: Van ‘Ik ben niet goed genoeg’ naar authenticiteit

Week 4: Ga staan voor wie je bent!

 

  1. Laat negatieve mensen los.

Authentieke mensen hebben te veel respect voor zichzelf om hun tijd te steken in mensen die hen slecht behandelen. Bovendien hebben ze ook veel respect voor anderen en willen hen niet forceren om te veranderen. Ze laten hen daarom dus gewoon los, niet omdat ze kwaad zijn, maar omdat het gewoon beter is voor beide partijen.

Oefening: Probeer bewust te zijn welk effect anderen op je gemoed hebben. Let op volgende type mensen, wat ze met jou doen:

  • Negatieve personen. Laat je je meeslepen in de negatieve spiraal, of kun je hun negativisme bij hen laten?
  • (Ver)oordelende personen. Probeer over te schakelen op serieuze conversaties en vermijd geroddel.
  • Manipulators, die elke situatie naar hun hand willen zetten. Word je hierdoor getriggerd, geïrriteerd? Laat je je voor hun kar spannen ook al wil je dit niet echt? Hoe kun je het anders aanpakken? Je kan heel veel leren uit triggers, irritaties. Als je wil, kunnen we hier eventueel samen naar kijken. Neem dan contact op.
  • Mensen die automatisch tegenwerken, zonder er over na te denken, gewoon uit gewoontegedrag. Kun je hen hierover op een respectvolle manier aanspreken of laat je ze beter los?
  • Haatdragende mensen die geen vergiffenis kunnen schenken. Mensen maken nu eenmaal fouten. Een vriend die het absoluut niet over zijn hart kan krijgen om je te vergeven is geen echte vriend.

 

  1. Druk je eigen mening uit, ook al maakt die jou niet populair.

Authentieke mensen zijn niet bezig met het beeld dat anderen van hen hebben. Ze doen nooit aan kuddegedrag om populair te worden. Ze zijn eerlijk, ook tegen zichzelf.

Geef je mening als je denkt dat mensen daar iets aan hebben. Je kunt hen hierdoor op nieuwe ideeën brengen of een ander perspectief geven. Door de dialoog aan te gaan, kan het ook zijn dat jouw mening verandert.
De kans wordt ook groter dat er problemen of kwesties worden aangekaart die daarvoor onbekend waren. Zo zet je verandering in gang.
Door je mening te geven, laat je ook zien dat je betrokken bent.

Doe het op een respectvolle manier.  Zeg niet ‘Daar ben ik het helemaal niet mee eens ‘. Beter is: ‘Ik respecteer je mening. Toch zie ik het anders…’. Of ‘naar mijn mening...’

Oefening: Probeer, daar waar het er toe doet, je mening te geven. Veroordeel de mening van anderen niet, laat die er zijn, naast jouw mening.
Overloop ’s avonds je dag nog even. Heb je ergens meegepraat met anderen, ben je niet voor je eigen mening uitgekomen? Probeer het de volgende dag weer recht te zetten.
Heb je je mening niet gegeven en heb je daar achteraf spijt van, zet het dan ook weer zo snel mogelijk recht.

  1. Help anderen om authentiek te zijn.

Wie authentiek is, speelt zelf geen rol, en verwacht ook niet van anderen dat ze dit doen. Ze geven mensen nooit het gevoel dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen. Hun eigen toewijding om authentiek te zijn, geeft anderen zo de vrijheid om zelf authenticiteit na te streven.

Oefening: Laat anderen anders zijn. Probeer niet hun mening te veranderen en niet te oordelen. Spreek uit dat je hen respecteert.

 

Heb je hulp nodig of wil je ergens dieper op ingaan, aarzel dan niet om me te contacteren!