Het familiesysteem

WAT IS EEN FAMILIESYSTEEM?

Je hebt een ‘systeem van herkomst’ en een ‘huidig systeem’. Het systeem van herkomst bestaat uit je broers en zussen, je ouders en hun broers en zussen, jouw grootouders, overgrootouders,…
Binnen dit systeem bestaan ongeschreven wetten en normen die bepalen hoe men zich ‘gedraagt’, wat kan en niet kan, wat belangrijks is en wat niet... Als kind zijn we loyaal aan onze familie vanuit de behoefte erbij te horen. ‘Erbij horen’ staat gelijk met overleven. Immers, uitgesloten worden zou je als kind niet overleven.

 

Wanneer je met een partner gaat samenwonen en (eventueel) een gezin start, dan creëer je een nieuw systeem. Dit is jouw huidige systeem. Samen bepalen jullie welke wetten en normen van toepassing zijn.

Dit is niet altijd gemakkelijk omdat jullie uit 2 verschillende systemen komen. Handelen naar het systeem van jouw partner roept vaak schuldgevoelens op. Handelen volgens de wetten van jouw systeem van herkomst brengt dan weer wrijvingen en onenigheden met zich mee..

EEN SYSTEEM IS IN EVENWICHT

als iedereen erbij hoort en op zijn plaats staat. Dan is er rust en voelt iedereen zich lekker in zijn vel. Maar al te vaak is een systeem uit evenwicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Enkele voorbeelden:

  • Iemand werd uitgesloten
  • Er heerst een geheim binnen de familie
  • Een miskraam / jong gestorvene
  • Onverwerkte emoties, trauma’s

Dan zit je vast in dynamieken die bij het systeem horen en door voorgaande generaties zijn doorgegeven. Zo dragen kinderen vaak lasten van de ouders (verdriet, verantwoordelijkheden,..). Ze durven niet te leven of succes te hebben uit loyaliteit, ze staan niet op hun plaats,…
Dit alles gaat vaak onbewust.