Lichaamswerk

Emotioneel Lichaamswerk (ELW) heeft als uitgangspunt dat alle onverwerkte emoties opgeslagen zijn in het lichaam. Onze emotionele ervaringen hebben zo door middel van spanningen de vorm en de houding van ons lichaam bepaald. Je voelt dit als fysieke ongemakken (pijnlijke schouders, gespannen nek, rugpijn,...) maar je bent je meestal niet meer bewust van de onderliggende oorzaken.

ELW leert je om opnieuw contact te maken met je lichaam. Het leert je om te luisteren naar de signalen die je lichaam uitzendt, en het ‘overstemmen’ van deze signalen door je ‘drukke denken’ beetje bij beetje naar de achtergrond te verplaatsen.

Door middel van specifieke lichaamsoefeningen ( ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen) krijg je opnieuw voeling met je lichaam en de daarin opgeslagen spanningen. Dit brengt een proces van bewustwording en verwerking op gang. Je ervaart dat spanningen in het spierstelsel corresponderen met spanningen in je emoties en in je gedachten, en dat al deze gebieden elkaar onderling beïnvloeden.

Ook massages (Integratieve massage en Hollistic Pulsing) helpen mee om de spanningen te gaan voelen en los te laten.

Via lichaamswerk ervaar je dat je karakter ("ik ben nu eenmaal zo") niet vaststaat, maar dynamisch en veranderlijk is.