Stappenplan: Van ‘Ik ben niet goed genoeg’ naar authenticiteit

Week 1: Neem de verantwoordelijkheid voor je leven op!

We voelen ons vaak geleefd, niet aan het stuur van ons leven, geforceerd om dingen te doen waar we geen zin in hebben. Dan voelen we ons slachtoffer en gaan we klagen.
Mensen klagen wanneer ze denken dat een bepaalde situatie veroorzaakt wordt door de handeling van anderen. Of wanneer ze ervan uit gaan dat het de taak van iemand anders is om hun probleem op te lossen. Besef dat jij -en niemand anders- verantwoordelijk bent voor jouw leven.

Oefening:

Probeer deze week te onderzoeken in welke mate je anderen verantwoordelijk acht voor onplezierige situaties in je leven. Merk op hoe vaak je klaagt, zowel rechtstreeks tegen een bepaalde persoon, onrechtstreeks tegen iemand anders over een bepaalde persoon of gewoon in jouw gedachten. Noteer gedurende de dag de situaties die je ergeren. Word je bewust van je gedachten én onderzoek je keuzemogelijkheden. Wat kan ik zelf doen om deze situatie te verbeteren? Stop met klagen, ook in gedachten! Wacht niet tot anderen iets gaan doen om een situatie die jou ergert aan te pakken. Kijk wat je zelf kunt doen en kom in actie!


Let op: Vaak doen we dingen op automatische piloot, dus je zult het niet altijd opmerken dat je anderen verantwoordelijk acht voor jouw problemen. Daarom is het goed om ’s morgens en ’s avonds even stil te staan bij de opdracht. ’s Morgens neem je je voor om er attent op te zijn en ’s avonds overloop je je dag. Hoe ging het ? Heb ik me geërgerd in een situatie, in een persoon? Wat waren mijn gedachten? Heb ik het op het moment zelf opgemerkt? Als je het niet hebt opgemerkt, ga jezelf dan niet veroordelen. We zijn maar aan het oefenen en pas als je fouten maakt,  leer je ervan.

Veel succes!

 

Volgende week gaan we op zoek naar onze eigen motivatie. Wat is belangrijk voor mij? Waar word ik gelukkig van?

Het verschil tussen een bloem en onkruid is een oordeel!