Stappenplan: Van ‘Ik ben niet goed genoeg’ naar authenticiteit

Week 3: Vertrouwen in jezelf

Jezelf onderuit halen is heel makkelijk en gebeurt vaker dan je denkt. Enkele veel voorkomende patronen:

 

 1. Onhaalbare doelen stellen, een garantie op mislukken

Als je je niet goed genoeg voelt, ga je steeds meer je best doen. Vaak leggen we de lat veel te hoog voor onszelf en stellen we onhaalbare doelen. Dan kan het niet anders dan op een teleurstelling uitdraaien. We hebben het (onhaalbare) doel weer eens niet gehaald, dus zijn we niet goed genoeg. We moeten nog beter ons best doen en… hop, naar het volgende onhaalbare doel! En zo blijven succeservaringen uit.

Oefening: probeer je doelen eens op 80% te stellen. Bij alles wat je deze week doet, probeer je 80% te behalen van hetgeen je normaal als doel zou stellen. En vier dan je successen. Zo groeit je vertrouwen in je eigen kunnen.

 

 1. Ik mag niet voelen wat ik voel, ik ben niet normaal


  Veel stress ontstaat wanneer we een fout maken of wanneer we denken dat iemand gaat ontdekken dat we bijvoorbeeld niet zo slim of ervaren zijn als we ons voordoen. Men denkt vaak dat angst voelen niet ok is. Maar verlatingsangst, angst om er niet bij te horen, angst om te worden uitgelachen, faalangst, … kan je pas overwinnen door de angst toe te laten. Door niet meer de angstige situaties te vermijden en kleine (bange) stapjes te zetten. Authentieke mensen halen hun zelfvertrouwen uit het feit dat ze niets te verbergen hebben. Ze zijn gewoon zoals ze zijn, dus zeker niet perfect. Ook zij hebben hun beperkingen en ook zij hebben soms angstgevoelens. Dat is absoluut normaal. Alleen beseffen ze dat die gevoelens er gewoon bij horen. Angstgevoelens moeten niet worden verdrongen en situaties moeten niet worden vermeden om de angst niet te voelen. De angst mag er gewoon zijn.

  Ook verdriet, een dipje, een tegenslag,… horen bij het leven. Besef dat het leven met ups en downs gaat. Als het even niet gaat zoals je het zelf zou willen, ga dan niet de situatie ontkennen. Neem de werkelijkheid zoals ze is en als je er niets aan kunt veranderen, maak er dan het beste van. Mindfulness meditaties kunnen helpen om te leren aanvaarden wat op je pad komt.

  Oefening: dagelijks 15´meditatie
  Meditatie brengt je in het nu, bij jezelf. Het helpt je te aanvaarden wat er op dat moment is.
  Als je ervaring hebt met meditatie, probeer dan elke dag even te mediteren op situaties waarin je jezelf niet goed genoeg voelt. Ga naar het gevoel en probeer erbij te blijven, probeer het er even te laten zijn…
  Heb je geen ervaring, dan kan je mindfulness-meditaties vinden op https://www.levenindemaalstroom.be/nl/luisteren of je stuurt me een mailtje (info@deschommeling.com) en ik stuur je de meditatie ‘’Ik mag er zijn, met alles wat er is’’ en een beetje richtlijnen om de meditatie toe te passen.

 

 1. Iedereen moet mij aardig vinden

  Het is nooit leuk als iemand je niet graag heeft. Maar dat slechte gevoel komt vooral omdat je jezelf afvraagt wat je verkeerd doet en hoe je dat kunt oplossen. Authentieke mensen veranderen zichzelf nooit om de mening van iemand anders te veranderen. Ze aanvaarden dat andere mensen het recht hebben om een bepaalde mening te hebben, zelfs als die negatief is voor hen zelf. Je kan onmogelijk met iedereen een ‘goede klik’ hebben. Wees je ervan bewust dat men een goede verstandhouding heeft met gemiddeld 1/3 van de mensen in een groep, op een feestje, bij je collega’s, in je familiekring,… Stel dit voor jezelf als norm, in plaats van ‘iedereen moet mij aardig vinden’ en het leven wordt een pak makkelijker.

  Oefening: Pas de 1/3 regel toe!

Veel succes!

Week 4:  Ga staan voor wie je bent!!

 

 

Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen

Geef mij de kracht om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,

Geef mij de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

Naar een gebed van Franciscus van Assisi