Stappenplan: Van ‘Ik ben niet goed genoeg’ naar authenticiteit

Vele mensen kennen het gevoel ‘niet goed genoeg te zijn’. Vaak gaat dit gevoel gepaard met angst: verlatingsangst, angst om er niet bij te horen, angst om te worden uitgelachen, … Je hele leven doe je je best om beter te zijn, om die angst niet te moeten voelen. Maar deze houding brengt je steeds verder weg van jezelf. Je gaat als het ware leven voor de ander, om die het naar zijn zin te maken, om te doen wat van jou verlangd wordt. Je stelt de behoeften van anderen boven je eigen behoeften. Herkenbaar?
Dan weet je ook dat het niet goed voelt. Je wordt er niet gelukkig van. Het lijkt alsof onze hersenen weten dat we een leugen leven en het blijft knagen…

Maar hoe slaag je er dan in om authentiek te zijn, om echt te zijn wie je bent en te doen wat je leuk vindt? Om te kiezen voor jezelf?

Vooreerst moet je je bewust worden van je eigen acties zodat je niet meer op automatische piloot handelt. Zo kan je bewust keuzes maken.
Dan zorg je ervoor dat je acties overeenkomen met je werkelijke behoeften. Die moet je dus ook eerst helder krijgen voor jezelf.
En dan is het oefenen, oefenen, oefenen en genieten van je proces.

 

Zo kort door de bocht, lijkt het simpel, maar dat is het zeker niet. Ik wil je hierbij graag helpen en daartoe ontwikkelde ik een stappenplan. Gedurende 4 weken, gaan we elke week één of meerdere eigenschappen oefenen. Doe je mee?
Nodig ook anderen uit om de stap te zetten naar authenticiteit!

“Wees jezelf. Alle anderen zijn al ingenomen.”
Oscar Wilde

“Ik wist niet dat je authentieke zelf zijn me zo rijk zou kunnen maken als ik nu ben. Als ik dat wel geweten had, dan was ik er al veel eerder mee begonnen”
 Oprah Winfrey.